Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Girişimcilere nasihatlar

bruessles-bubble-city-4305-525x350
Hızla kırılma noktalarından geçiyoruz. Ve bu aralar girişimcilik denilince, herkesin aklında internet girişimcisi olmak var. Mesela, iki hafta önce GEP (Global Entrepreneurship Program) İstanbul toplantısı vardı. 32 tane girişimci Amerikalı ve Türk delegelere sunumlar yaptı, fikrini paylaştı, tartıştı ve sonunda ilk 3 belirlendi. 32 girişimcinin çoğunluğu internet girişimcisiydi. Genelde son senelerin başarılı şirketleri internet şirketleri olduğundan ve bu şirketlerin girişimcileri rol modeli oluşturduğundan, Türkiye’de genelde girişimci olmak, özelinde de internet girişimcisi olmak revaçta.

Doğal olarak bana gelen girişimcilerin hepsi internet girişimcisi. Mayıs ayında okuduğum business plan sayısı 80 civarındaydı. Genelde ilk adım email üzerinden atılıyor. Bana gelen emaillerin hepsini cevaplıyorum. Bir bölümüyle toplantılar düzenliyorum. Muhtemelen ayda 20 tane girişimciyle buluşuyorum, konuşuyorum, tartışıyorum vs. Ve sene başından beri kendimce ufak notlar alıyorum. Onları derlemek ve paylaşmak istedim.

Girişimciden ilk toplantıda, ilk tanışmada benim beklediklerim:

  • Toplantıya hazırlıklı gelmesi – yani fikrini tanıtmak için elinden gelen en iyi sunumu, en iyi teknolojiyi kullanması…
  • Kendi fikrinin dünyadaki örneklerini bilmesi – onların neden başarılı veya başarısız olduğuna hakim olması
  • Ortakları varsa, ilk toplantıya mutlaka ortaklarıyla gelmesi
  • Ana fikri kısa ve öz anlatması. Herkes tam bu noktada heyecanlanıyor ve ana fikri anlattıktan sonra daha neler neler yapılacağını saymaya başlıyor. Hepsi doğru olabilir ama önce ana fikrin çok net ortaya konması gerekiyor. 20 tane ek fikriniz olsun, ana fikre odaklanmadıktan sonra, sizi dinleyen insanı kaybediyorsunuz
  • Gelir modeli veya finansallar hakkında fikir sahibi olması. Internet bu konuda derya. Biraz ama sadece biraz emek sarfedince, inanılmaz güzel bloglar, örnekler ve diğer nice güzel kaynak bulabiliyorsunuz. Gelir modeli her ne kadar ön planda olmasada, sonunda bir yatırımcının en dikkatli dinleyeceği bir konu oluyor.
  • Kendini anlatması. Daha evvel neler yapmış, nelerden zevk alıyor, bu fikir nasıl kafasına yerleşmiş gibi. Bu sizi dinleyen herkes için çok ilginç bir nokta. Bu konuyu es geçmeyin.
  • ***

    Genel Nasihatlar (girişiminizi hayata geçirdikten sonra):

    1. Herkes büyük düşünün der. Onu yapın ama adımlarınızı ilk başta ufak atın. Büyük düşünmek aynı anda büyük adım atmak değildir 🙂 Özellikle ilk adımlarınızın sağlam olması lazım.

    2. Elde ettiğiniz sonuç başarının ana ölçeğidir. Ama uzun vadede bu sonuçları nasıl elde ettiğiniz gitgide daha önemli olmaya başlar. Bunu ilk günden düşünün. İleride başarılı olursanız, diğer insanların size karşı duydukları saygı sonuçların yanısıra nasıl yaptığınızla da ilgili

    3. Network boyutunu göz ardı etmeyin. Ne yaptığınızı başkalarına anlatın.

    4. İnternet girişimcisi olacaksanız, hergün ev ödevlerinizi yapın. Her şeyin ölçümlendiği bir dünyanın girişimcisi oluyorsunuz. Önemli olarak değerlendirdiğiniz her veriyi hergün izleyin. Internet hergün değişebilen bir dünya.

    5. Kendinizi hiçbir zaman “kısa yoldan köşe dönme düşüncelerine” kaptırmayın. Başarılı olarak gördüğünüz her internet şirketinin arkasında çok büyük özveri ve doğru işi yaptıklarına dair inanç vardır.

    6. Sözlerinizi tutun. Özellikle ilk başladığınızda verdiğiniz hisse paylaşım ve ortaklıkla ilgili verdiğiniz sözler tutulmadıkları zaman, size on kat zarar ve kötü enerji olarak geri döner.

    7. Rakiplerinizle de iyi iletişimde olun. Onlara gerektiğinde yardımcı olun, bilgi paylaşın. Pazarı beraber büyütmeye özen gösterin. Rakiplerinize saygı duyun.

    8. Ekip ruhuna uymayan çalışanlarınızdan, gerekirse ortaklarınızdan hemen ayrılın. Girişimci olmak biraz futbol oynamak gibi. Takım olarak kazanıyorsunuz, takım olarak kaybediyorsunuz.

    9. Eğitiminize önem verin. Yani, kendinizi sürekli geliştirin. Kendi alanınıza hakim olduğunuzda, herkesin saygısını kazanacaksınız. Karar verme aşamasında, daha verimli kararlar vermeye başlayacaksınız.

    10 Uzun vadeli hedefleri her zaman kısa vadeli hedeflerin önüne koyun. Özellikle ortaklarınız ve yatırımcılarınızla.

    11. Paylaşmaktan korkmayın. Ne kadar çok paylaşırsanız, herşey o kadar büyecektir.

22 Responses
  • Girişimci Baba
    Haziran 11, 2012

    12. Ortaklarınızı, müşterilerinizi, çalışanlarınızı başarılı kimselerden seçin. Unutmayın, çevrenizdeki en yakın 5 kişinin ortalama geliri, sizin gelirinizdir.

  • Doğucan
    Haziran 12, 2012

    Bence tanımladığınız bu tür girişimciler gerçekten az düzeyde olabiliyor. Benim önemli bulduğum tarafı girişimcinin projesini sahiplenmesi ve ona gelecek her soruyu cevaplaması. Mükemmel bir proje arıyoruz doğrudur ama mükemmele yakın da olabilir. Sonuçta projenin esaslığı bizi ilgilendiriyor. Girişimciden gelicek her sorunun cevabı illaki sorularınızı yanıtsız bırakmayacaktır. Buna kesinlikle eminim. Yazınız muhteşem olmuş. Başarılarınızın devamını dilerim.

  • Sukru
    Haziran 12, 2012

    Bir de mümkünse, projeleriniz bir ihtiyacı gideriyor olsun ve ilk günden fatura kesebiliyor olsun.

  • Volkan
    Haziran 12, 2012

    Her şey çok güzel yazılmış da, bir tek “herşey” birleşik yazılmış, ona takıldım 🙂 Ellerine sağlık Sina Afra.

    “Her şey ayrı yazılır, hiçbir şey birleşik yazılmaz” 😉

  • Sina Afra
    Haziran 12, 2012

    Volkan, teşekkür ederim 🙂

  • Fatih Çamcı
    Haziran 12, 2012

    Merhaba Sina Bey,

    Eminim benim şuan sizden edeceğim ricayı günde 50 kez alıyorsunuzdur. Bu yüzden atlamanız durumunda saygıyla karşılayacağımı bilmenizi isterim.

    Herkes gibi benimde bir projem var. Şuan Türkiye’ de yapan yok ve bir soruna çözüm sağlıyor. Bir gün fırsatınız olursa size de sunum yapmak dan mutluluk duyarım.

    Çok uzatmadan kendimden biraz bahsettikten sonra ricamı ifade edeyim. 32 yaşında evli bir yazılımcıyım. Son 2 senedir de hem yazıp hem yönetiyorum. Yeteneklerim arasında olaylar arasında bağlantı kurup hızlı çözümler üretmek, mukayese yeteneği, iyi olduğuna inandığım insan ilişkisi, insanları analiz yeteneği, bulunduğum ekibi tek vücut haline getirmek. Kötü olduğuna inandığım özelliklerim; Konsantre olamamak, bir girişime başlamakta zorluk çekmek, ingilizcenin yuzde 50 olması. Bunlar benim bildiklerim 🙂

    Konuyu ricama getirsem iyi olacak:) Bir yatırımcıyı etkileyecek, örneğin sizi. Proje sunum ve maliyet hesaplama araçlarına ihtiyacım var.

    Bana bu konuda sizden daha iyi yardımcı olacak fazla insan yoktur diye tahmin ediyorum.

    Saygılarımla,

    Teşekkürler.
    İyi çalışmalar.

    Fatih Çamcı
    05327968953

  • Emre Bardak
    Haziran 13, 2012

    Çok güzel toparlamış ve paylaşmışsınız, teşekkürler.

  • Buğra Demiral
    Haziran 13, 2012

    Düşünen değil yapan kazanır! Beğendim. Girişimci olmayı yada olmamayı belirleyen ince çizgide bu soru sallanıyor.

  • sebahattin
    Haziran 13, 2012

    Düşünen değil yapan kazanır! Neyi yapan?Nasıl yapan?Yada şöylemi demeliyiz ne kazandıran,Topluma faydası ölcüsündede değerlendirmek lazım diye düşünüyorum.Saygılarımla.

  • Korhan
    Haziran 14, 2012

    Merhaba Sina Bey,

    Güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık.

    Üzerinde çalıştığım bir konu ile alakalı olarak elinizdeki başvurular aradığım bir kaç sorunun cevabını içeriyor olabilir.

    Ayda ortalama 20 girişimci ile buluştuğunuzu ve Mayıs ayında 80 adet BusinessPlan okuduğunuzu söylüyorsunuz. Merak ettiğim konu şudur; bu girişimcilerin genel olarak iş tecrübeleri hangi seviyededir? Yaşları ortalama olarak hangi seviyededir? Bu kişiler yeni mezun mudur veya iş hayatında herhangi bir tecrübeleri var mıdır?

    Yardımcı olursanız memnun olurum.

    Teşekkürler

    Selamlar

    MKF

  • Hakan YALÇIN
    Haziran 23, 2012

    Yüz milyarıncı kez söylüyorum , “mecidiyeköy dutluktu dedem arsa alsaydı şimdi zengindik” dedirtmemek için adımlarınızdan bir kaç dijitalleştirin hem siz hem tornunuz için .
    Düşmeden

    Arkadaşlar ben bunu söylüyorum ama denedim denemesem söylemiycem , 2009 senesinde muhasebecilik mesleğimi attım kenara toplamda 20,000$ lık bir girişim (e-ticaret) yaptım hayatımda kendi adıma söylüyorum resmen basamak atladım , maddi veya manevi FARKETMEZ ama denedim ve gördüm , denemeden göremiyorsunuz bazı şeyleri , bata çıka , eğile büküle öğreniyorsunuz , DÜŞMEDEN kalkmayı öğrenmek zor.

    Bakın ben bu tip yorumlar yapıyorum arkadan biri çıkıyor yorumum altına çok paraaa lazım diyor , ARKADAŞ ben 5,000 TL ile başladım , bir dijital fotoğraf makinesi , bir beyaz ahşap tabaka ( foto çekimi için) , home ofis, ufak bir şahıs firması, kırtasiyeden boş etiketler markamı bastım üzerine , zarf aldım boş onada marka logosu vs ,excel de fatura basım şablonu yaptım … azcık da PR ile siparişleri almaya başladım ilk faturalarımı kestim . 8 Ay sonra bir kaç yatırımcı ile görüştüm bundan sonrası zaten sana ve projene kalıyor.
    Önemli Olan

    Önemli olan zaten yatırımcılar ile görüşebilmen yada gücün var ise pozitif ve sürdürülebilir ivme kazanabilmen , sen işini zaten biraz ölçekle gerisi geliyor çorap söküğü gibi, düşünceyi ölçekleyemessin o sadece sanal bir şey olur , pratik de var olan her şeyi ölçekleyebilirsiniz.
    Ben şimdi yine 5,000 lik ufak bir projeye başlıyorum , önemli olan cesaret ve iş yapma beceriniz . Tedarikçi olarak anlaştım bile bu işler böyle arkadaşlar bugün 100 TL kazanırsınız yarın 1,000 TL kazanırsınız yada bugün 100 TL kazandırın iş size bir çok kapıyıda beraberinde açar .
    Bakış Açısı

    Siz 6 ayda ben son model arabaya binicem , patron olucam şu bu derseniz işiniz zor, söyleyeyim .
    Genellemeleri sevmem ama şuna inanıyorum sözlerimin gittiği bir yer ve birileri mutlaka var , bunun farkındayım ve bunun için söylemekteyim.

    Ve Unutmayalım ; Daha Önemli olan “Happy Customer Optimization” benim İki lafımdan ikisi de Mutlu Müşteridir.

    Söz :
    ” Şöhretin en güzeli, yapılan iyiliklere edilen teşekkürlerin yayılmasıdır. ”
    Hz. Ali [ Radıyallahu anh ] .

    Sevgiler
    Hakan Y.

  • DOA KOZMETİK
    Haziran 27, 2012

    Sina bey çok klişe şeyler söylemiş, ortalama her kapital dergisinde, büyük sermayedar amcalar aynı şeyleri söylüyor zaten. Tek katıldığım şey Finansman, eğer internet girişimi yapıyorsanız, çok iyi finansman planlaması yapmalısınız ve projenizin mikro ve makro ölçeklerini iyi hesaplamalısınız. Öyle ben yaparım olur mantığı ile giderseniz yolda boğulursunuz, adam yapmış oldu mantığını güderseniz de taklitçi olur gene boğulursunuz. bana kalırsa yeni dönem mikro ticaretin ilerleyeceği, yani internette de ticarette de hacimli işlerin yerini, daha ufak ve atomize olmuş işler alacak. Ufak tedarikçiler, ufak tüccarlar, ufak siteler, pastayı paylaşacak, çünkü bugünün bilişim dünyasında, bilgi çok hızlı akıyor, ve fiyat rekabeti her şeyi belirliyor, büyük olanın yönetilmesi zor ve maliyet arttırıyor, dolayısıyla girişiminize yaşadığınız yerel birimle başlarsanız başarma şansınız daha fazla yoksa, makro ticaret yapacağım, milyon dolar kazanacağım gibi bir hülyanız varsa bu şartlarda hiç bulaşmayın derim.

    Sina bey klişe laflar dedim, ama makale ile ilgiliydi düşüncem, yoksa başardığınız devasa projeyi hayret kere hayretle takdir ediyorum…

  • Dr.alphan alparslan
    Temmuz 4, 2012

    Sayın Sinan Bey

    İnternet ve ticaret le pek bir alakam olmamasına rağmen bir hekim arkadaşımla
    beraber e-ticaret yapmaya karar vermek üzereyiz.

    Bir şirket kurup web den satış yapmayı kesinlikle düşünüyoruz.
    Bunun için alt yapıyı hazırladık sayılır şirket internet alt yapısı isim gibi

    Satacagımız yada pazarlamayı düsündügümüz ürün konusunda yelpazeyi genis tutmak yada dar tutmak konusunda kararsısız ayrıca ürün grubu konusunda da celişkiler mevcuT

    Birde bu sizin işinizmi ne gerek var olmaz beceremezsiniz satılmaz zamanınıza emeginize yazık diyen kocaman bir sosyal cevre var.

    Gercekten tecrübemiz ticaret ile ilgili hiç yok ama yeterince insan tanıdıgımız kesin ve güven vermek ve eksiksiz yapmak yani biraz obsesif olmak bünyemizde mesleki olarak mevcut bu yeterlimidir ondanda emin degilim.

    Bu işi yapmış yapabilen ve başarmış yatırımcı olarak fikirlerimizi sizinle paylaşmak isterim

    SAYGILARIMLA

    DR.ALPHAN ALPARSLAN
    hanalp23@gmail.com

  • Karbonkale
    Temmuz 14, 2012

    Beğendiğiniz bir iş planını göndermeniz mümkün mü acaba?
    Başarılarınızın devamı dileklerimle

  • Esin
    Ağustos 2, 2012

    Bu tarz durumlarda hep fikri tek cümlede ifade edebilmekten bahsedilir. Hakikaten de düşününce, bir fikir yeterince güçlüyse tek cümlede bile yeterince etkileyici ve kendisini anlatabilecek yeterliliğe sahip olmalı. Bir yazının başlığı gibi ya da bir haberin manşeti gibi…

  • enmarka
    Ağustos 28, 2012

    Girişimcilik, düşünmek veya yapmak sihirli bir şey gibi geliyor insana ama aslında hiçte öyle değil.. Zamana uygun isabetli iş sektörü seçimi, iyiniyet, kararlılık ve istikrar, tabiki müşteri memnuniyeti (%100) olacak (istisnalar olacaktır), bunlar sebepleridir ve gereklidir.. Tabi birazda mayan olacak.. Fakat “Çok bilmek ve çok çalışmak” kazanç vesilesi değildir! Lakin Nasibinde varsa / olacaksa kazanırsın! ZENGİN OLURSUN. Değilse dilinle kuş tutsan faydası yoktur.. Herkes gerçekçi olsun Hamhayal peşinde olmak hüsrana uğramaktan başka bir şey değildir..

  • enmarka
    Ağustos 28, 2012

    Ha unutmadan.. söylemeden geçemeyeceğim: “Pantalon yürümeyi öğretir, para ise AKIL” Neden mi? Cebindeki parana göre düşünürsün! Yapmaktan önce bir düşünün bakalım! Cebinizde 10 milyar varsa ona göre, 100 milyar varsa ona göre, 1 tirilyon varsa ona göre düşünürsünüz… Değil mi?.. İşte doğrusu budur… Girişimciler sonsuz başarılar.. Allah doğru, dürüst, çalışanların / hizmet verenlerin yardımcısı olsun!

  • Teknik Sorular
    Ağustos 28, 2012

    Maalesef bizde girişimler genelde konuşma safhasında kalıyor. Ya birisi olmaz diyor ya da kendiliğinden unutuluyor.

  • Önder Erdoğan
    Ocak 10, 2013

    Bu güzel içerik ve anlatım için teşekkürler…Ayrıca yorumda bulunan arkadaşlarada teşekkür ederim birbirinden güzel değerli yorumlar…

  • cymbalta
    Mart 15, 2013

    j “>cymbalta online, cymbalta online pharmacy, http://www.playinginpeoria.org/>

  • ozkan meras
    Temmuz 17, 2013

    sina bey yazı çok güzel olmuş.
    bence yapmak istediğiniz yatırım veya eticaret sistemi olacaksa bu konuya ve işe hakim olmayan kişilerle işi yapın, ama ortak olarak değil evde oturup veya param yaparım demektense. yapılması gerekenleri araştırmak ve daha fazla bilgi almak girişimcinin ilk adımı olmalı, zira zarar ve kayıplardan sonra ne yapmalı dememeli. bu yüzden yönettiğiniz ne olursa olsun, güven olmayan bir beyin ise asla ben demeyin ve etrafında olanın mantığına bakın derim. girişimci olarak zor müdahale edilen gerçek sabır ve beklemeden yaparım demektir.